Pasta aneb rajčata třikrát jinak

Krásná pasta s konfit rajčaty a burratou, ze které nám ještě zbyde ten nejlepší oliváč.

Pasta aneb rajčata třikrát jinak

Milujeme konfitovaná cherry rajčata v oliváči. Proč? Protože je z toho perfektní pasta a zbyde olej, který chutná lépe než jakýkoliv, co jste zkusili. Prostě pravá Itálie.

Ingredience

  • Cherry rajčátka
  • Česnek
  • Tymián
  • Rozmarýn
  • Bazalka
  • Kvalitní panenský olivový olej
  • Sůl
  • Kvalitní těstoviny (špagety, tagliatelle, penne, …)
  • Buratta

Rajčatový konfit

Nejjednodušší věc na světě a přitom je v tom tolik chuti. Rajčátka omejeme a řádně osušíme. Dáme do hrnce tak, aby ideálně zakrývala celé dno a nešly moc do vrstev.

Do mezer přidáme očištěné stroužky česneku a snítky tymiánu a rozmarýnu. Celé zalejeme olejem - tak aby nic nekoukalo ven. Dáme na nejmenší možný plamen, tak aby olej jen lehce bublal a necháme takto dokud není česnek úplně meký a lehce zlatavý. Rajčata a česnek dáme stranou.

Rajčatový olej

Olej si přecedíme přes utěrku a uložíme do, ideálně tmavé, lahve s víčkem. Tam dlouho (ne)vydrží a použijete ho ideálně na dochucení salátu, pasty, polévek. Ale jako já bych ho klidně i pil. Je to nejlepší oliváč co si kdy dáte.

Pasta s konfitovanými rajčaty

Uděláme ji pořádně - tedy. Vodu v hrnci přivedeme k varu. Jak začne vařit tak osolíme. Osolíme ještě jednou. Pokud málo solíte, osolte ještě jednou. Pastu skoro nejde přesolit a dělat ji v málo osolené vodě se trestá. Pastu vaříme na skus (al dente) - jak to poznám? Neházíme na zeď, nevoláme známému co byl v Itálii. Ochutnáme ji. Pokud není úplně tvrdá a nezůstává mezi zuby, tak je dobrá. Převařit pastu taky nese trest.

Do vedle připravené pánve na nízkém ohni dáme 1.5 naběračky vody z hrnce a pak pastu slejeme. Do pánve přidáme tak 2/3 rajčátek s trochou oleje a rozmačkáme je. Všechno pořádně promícháme a měla by nám vzniknout hezká krémová omáčka. do omáčky přehodíme pastu, vše pořádně promícháme.

Servírujeme do hlubokého talíře a dozdobíme zbytkem rajčátek, česnekem, bazalkou a do prostřed pasty uděláme ďoulek, do kterého posadíme burratu. Na finish dáme trošku rajčatového oleje.

Je to asi nejjednodušší jídlo na které sbalíte každého borce i borku.

Odebírejte náš newsletter. Žádný spam, jen recepty a návody.