Murgh Makhni - Butter chicken

Jde o perfektní máslovo-smetanovou omáčku, která se klasicky připravuje s kuřecím masem, ale můžete použít i Paneer, Tandoori kuře, či Tandoori květák.

Murgh Makhni - Butter chicken
Photo by Raman / Unsplash

Máslová omáčka, která tě dostane

Tohle je ta legendární máslovo-smetanová omáčka, kterou zná každý kdo vlezl do indické restaurace. Klasicky se dělá s kuřetem, ale stejně dobře do ní hodíš Paneer, Tandoori kuře nebo klidně Tandoori květák. Ať už si vybereš cokoliv, hlavní hvězdou je vždycky ta omáčka. Jo a "cokoliv" rozhodně nezahrnuje kuřecí prsa, suché proteiny nebrat.

Původně vznikla jako způsob, jak prodloužit trvanlivost masa, ale díky restauraci Moti Mahal v Dillí se stala nutností v každé pořádné indické restauraci. A teď i ve tvojí kuchyni.

Marináda – základ dobré chuti

Je jedno, jestli děláš kuře, květák nebo něco jiného – marináda je klíč. Můžeš si s ní hrát, ale hlavní je, aby voněla tak, že se ti začnou sbíhat sliny.

Ingredience:

  • 800 - 1 000 g kuřecích stehen bez kosti a kůže / 600 - 800 g očištěných růžiček květáku
  • 500 g bílého jogurtu
  • 5-6 stroužků česneku
  • Stejné množství zázvoru jako česneku
  • Šťáva z půlky limetky
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžička kurkumy
  • 1,5 lžíce garam masaly
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 0,5 lžičky kajenského pepře (nebo vynech, pokud nechceš pikantní)
  • 2 lžíce oleje

Postup:

  1. Česnek a zázvor nakrájej na kousky a hoď do mixéru.
  2. Přidej všechno koření, olej a rozmixuj na pastu.
  3. V míse smíchej s limetkovou šťávou a jogurtem.
  4. Ochutnej. Mělo by to být výrazné. Jestli není, přidej koření.
  5. Přimíchej maso nebo květák a nech minimálně hodinu v lednici. Ideál je 12-48 hodin.

Tandoori maso nebo květák

Pokud jdeš do pečené verze, tedy tandoori, chce to pořádně roztopenou troubu.

  1. Předehřej troubu na 250 °C (horní gril, pokud máš).
  2. Maso nebo květák dej na mřížku nad plech s pečicím papírem.
  3. Peč 20-25 minut, dokud nezačne lehce černat na okrajích - jak vidíš černo, otoč a peč dokud nečerná i druhá strana.
  4. Nech chvíli odpočinout a pak použij do omáčky.

Omáčka – srdce receptu

Ingredience:

  • 700 ml rajčatové pasaty
  • 350 ml vývaru
  • 200 ml smetany (30+%)
  • 120 g másla
  • 0,5 lžíce cukru nebo medu (nebo víc podle chuti)
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. V hrnci rozehřej tak 40g másla.
  2. Přidej rajčatovou pasatu a vývar, přiveď k varu.
  3. Vař 15-20 minut, ať se chutě propojí.
  4. Přidej smetanu, promíchej.
  5. Dochutíš solí, cukrem nebo medem.
  6. Sundej z tepla a přidej zbytek másla.
  7. Míchej, dokud nebude omáčka hladká a lesklá.

A to je ono. Teď už jen smíchej s masem nebo květákem a podávej s rýží nebo naanem. 

Odebírejte náš newsletter. Žádný spam, jen recepty a návody.