Murgh Makhni - Butter chicken
Jde o perfektní máslovo-smetanovou omáčku, která se klasicky připravuje s kuřecím masem, ale můžete použít i Paneer, Tandoori kuře, či Tandoori květák.
Máslová omáčka, která tě dostane
Tohle je ta legendární máslovo-smetanová omáčka, kterou zná každý kdo vlezl do indické restaurace. Klasicky se dělá s kuřetem, ale stejně dobře do ní hodíš Paneer, Tandoori kuře nebo klidně Tandoori květák. Ať už si vybereš cokoliv, hlavní hvězdou je vždycky ta omáčka. Jo a "cokoliv" rozhodně nezahrnuje kuřecí prsa, suché proteiny nebrat.
Původně vznikla jako způsob, jak prodloužit trvanlivost masa, ale díky restauraci Moti Mahal v Dillí se stala nutností v každé pořádné indické restauraci. A teď i ve tvojí kuchyni.
Marináda – základ dobré chuti
Je jedno, jestli děláš kuře, květák nebo něco jiného – marináda je klíč. Můžeš si s ní hrát, ale hlavní je, aby voněla tak, že se ti začnou sbíhat sliny.
Ingredience:
- 800 - 1 000 g kuřecích stehen bez kosti a kůže / 600 - 800 g očištěných růžiček květáku
- 500 g bílého jogurtu
- 5-6 stroužků česneku
- Stejné množství zázvoru jako česneku
- Šťáva z půlky limetky
- Sůl podle chuti
- 1 lžička kurkumy
- 1,5 lžíce garam masaly
- 1,5 lžičky římského kmínu
- 0,5 lžičky kajenského pepře (nebo vynech, pokud nechceš pikantní)
- 2 lžíce oleje
Postup:
- Česnek a zázvor nakrájej na kousky a hoď do mixéru.
- Přidej všechno koření, olej a rozmixuj na pastu.
- V míse smíchej s limetkovou šťávou a jogurtem.
- Ochutnej. Mělo by to být výrazné. Jestli není, přidej koření.
- Přimíchej maso nebo květák a nech minimálně hodinu v lednici. Ideál je 12-48 hodin.
Tandoori maso nebo květák
Pokud jdeš do pečené verze, tedy tandoori, chce to pořádně roztopenou troubu.
- Předehřej troubu na 250 °C (horní gril, pokud máš).
- Maso nebo květák dej na mřížku nad plech s pečicím papírem.
- Peč 20-25 minut, dokud nezačne lehce černat na okrajích - jak vidíš černo, otoč a peč dokud nečerná i druhá strana.
- Nech chvíli odpočinout a pak použij do omáčky.
Omáčka – srdce receptu
Ingredience:
- 700 ml rajčatové pasaty
- 350 ml vývaru
- 200 ml smetany (30+%)
- 120 g másla
- 0,5 lžíce cukru nebo medu (nebo víc podle chuti)
- Sůl podle chuti
Postup:
- V hrnci rozehřej tak 40g másla.
- Přidej rajčatovou pasatu a vývar, přiveď k varu.
- Vař 15-20 minut, ať se chutě propojí.
- Přidej smetanu, promíchej.
- Dochutíš solí, cukrem nebo medem.
- Sundej z tepla a přidej zbytek másla.
- Míchej, dokud nebude omáčka hladká a lesklá.
A to je ono. Teď už jen smíchej s masem nebo květákem a podávej s rýží nebo naanem.