Moje pěstitelské pokusy - mango

Moje pěstitelské pokusy - mango
Photo by Rajendra Biswal / Unsplash

Někde jsem viděla nebo četla, že je možné si doma vypěstovat mango a i když mě od toho mnozí zrazovali, rozhodla jsem se to vyzkoušet. A tak jsem podle návodu rozřízla tvrdou středovou část, kde se skutečné semeno ukrývá. Důležité je semeno uvnitř nepoškodit! Semeno jsem dle rady umístila do papírové kuchyňské utěrky, kterou jsem namočila a překryla smršťovací fólií a balíček jsem umístila na teplé a světlé místo. A za několik dní už ze semena koukal klíček. Ještě jsem si raději ověřila způsob, jak takovýto malý zázrak zasadit do květináče. Koupila jsem kokosový substrát a semeno do něj umístila a uvidí se, jak to dopadne…

Mango je tropické ovoce, které pochází z jižní Asie a u nás nemá úplně ideální podmínky k růstu a plození. Co mě zaujalo je, že patří do stejné čeledi jako kešu, pistácie nebo třeba i škumpa jedovatá. Je jedním z nejstarších domestikovaných ovocných stromů, protože se pěstuje už přes 4 000 let.

Konzumace manga má četné benefity pro naše zdraví, protože je bohaté na vitaminy C, A, E, K a skupinu B a pak také hořčík, draslík a měď. Podporuje trávení a zdraví střev, posiluje imunitní systém, prospívá zraku a pokožce a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Pokud se tedy rozhodnete pěstovat mango stejně jako já, tak se jedná o rostlinu, která potřebuje hodně světla a teplotu mezi 25 - 30 stupni Celsia. Substrát by měl být propustný a stále mírně vlhký, ale ne přemokřený.

Já už semeno v zemi mám a teď už jen čekám, až se prodere ven. Až se tak stane, tak dám určitě vědět 😄

Odebírejte náš newsletter. Žádný spam, jen recepty a návody.