Je tu jaro, je tu Chřest!

Jako alergik jaro moc nemusím. Ovšem jako milovník skvělého jídla jsem radostí bez sebe že už tu je. Chřest, medvědí česnek, smrže, jehličí, jehněčí, prostě samé pecky. Ke všem si nějaké recepty dáme, ale začneme hlavní hvězdou chřestem.

Je tu jaro, je tu Chřest!
Zelený chřest s perfektní holandskou omáčkou a bramborem.

Protože co by to bylo za jaro bez chřestu? Konečně se zase řádně vrací na naše talíře a do našich restaurací a tak je potřeba si říct, jak vlastně na něj?

Jak ho máme nejradši?

Zelený nebo bílý?

Rozdíl je nejen v barvě. Ta u zeleného chřestu vzniká tím, že narozdíl od bílého, roste nad zemí. Ale ten opravdu důležitý rozdíl je v chuti a textuře. 

Zelený chřest má výraznější chuť, která je až oříšková a je ideální pro rychlou přípravu na grilu nebo pánvi, ani loupat ho není třeba. 

S bílým je více práce - loupat je nutnost a nejlepší je ho vařit. Chuť má o dost jemnější, lehce nasládlou. Můj favorit? Zelený all the way.

Jak se má očistit?

Zelený, pokud není ultra starý, není potřeba ani loupat. Stačí odlomit tvrdý konec - neřežeme, ale odlamujeme, tak nezůstane žádná tvrdá část a zároveň neplýtváte. Bílý je také potřeba odlomit, ale také oloupat - od konce až ke špičce. No a před vařením ideálně omýt a usušit. 

Ideální příprava?

Pánev, sůl, pepř, máslo. To je naše go-to strategie a nemůže se na ní nic pokazit. Pánev je potřeba roztopit na středně vyšším stupni a na ideálně přepuštěném másle, případně na klasickém a přidat trochu oleje, aby se nepřepálilo.

Pak grilovat pár minut z každé strany. Cílem je získat silně hnědou barvu na částech chřestu, ale nedělat ho tak dlouho, aby byl úplně měkký. Měl by být al-dente, tedy na skus. Jak je chřest hotový, přidám do pánve ještě trošku másla ve kterém chřest "vykoupu", sůl, pepř a může se podávat.

Dá se připravit i jinak:

Gril:

Chřest lehce potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a šoupneme na rozpálený gril. Děláme ze všech stran, dokud není hezky opálený, ale ne spálený.

Vaření ve vodě:

Ve vroucí osolené vodě vaříme zelený chřest cca 3 minuty, bílý cca 6 minut.

Po uvaření rovnou do ledové lázně – zastaví se var a chřest si zachová barvu. Tahle metoda je ideální hlavně pro bílý chřest.

Jak je nejlepší?

No nejlepší je klasicky z pánve nebo grilu se super holandskou omáčkou a bramborem. Takhle to dělám já. Uvařit brambory asi u nás umí každý, ale dobrou holandskou? Pojďme na to!

Zelený chřest s holandskou omáčkou a braborem

Perfektní klasika, na které se snad ani nedá nic vylepšit. Ukážu vám jak ji děláme my a jestli vymyslíte něco lepšího, tak kecáte.

Holandskou neděláme z prášku, ale úplně jednoduše a blbuvzdorně tyčovým mixérem.

Ingredience

Chřest

  • 6 výhonků chřestu na porci
  • Sůl
  • Pepř
  • Máslo

Brambory s pažitkou

  • Brambory ve slupce
  • Sůl
  • Pažitka

Holandská omáčka

  • 115g Másla
  • 5 ml vody
  • 5 ml citronové šťávy
  • 2 žloutky
  • Sůl
  • Kajenský pepř
  • Tyčový mixér a vysoká nádoba o podobném průměru jako má mixér

Recept

Holandská omáčka

  • Rozpusť máslo (nepřepal, ale ať je horké). 
  • Do co nejužší nádoby (ale tak aby se tam vešel mixér) dej žloutky, citronovou šťávu, vodu, sůl a špetku kajenského pepře.
  • Vraz tam tyčový mixér, pusť ho naplno a jak začnou žloutky světlat, tak začni pomalu lít horké máslo.
  • Mixuj, dokud nevznikne hladká, nadýchaná omáčka.
  • Když je moc hustá, přidej půl lžičky teplé vody.
  • Omáčku dej na stranu (na teplé místo) a vrhni se do zbytku. 
  • Jakmile už jednou omáčka kompletně vychladne, nedá se vrátit zpět, takže si na to dej pozor.

Brambory

  • Ty nejdřív dobře omyj a nakrájej na stejně velké kusy a dej do osolené studené vody vařit do měkka.
  • Jak jsou měkké, tak je zceď a nech je odpařit a zakryj utěrkou. 
  • Těsně před servírováním je promíchej s nasekanou pažitkou a lžicí másla.

Chřest

  • Tam nejdřív odlom spodní dřevnaté konce, důkladně opláchni a osuš. 
  • Rozpal si pánev na středně vyšší oheň a dej do pánve lžíci másla (nebo ghee). 
  • Jak se máslo rozpustí, tak do pánve nahoď chřest, tak aby byl v jedné vrstvě.
  • Nech restovat cca minutu a půl. 
  • Otoč a nech další minutu restovat. 
  • Na konci prohoď a dle chuti dej sůl a čerstvě mletý pepř.

No a už jen servíruj.

Na talíř dej pár brambor, vedle toho máslem lesklý chřest a přelij to všechno krásně žlutou holandskou.

Kdyby někdo chtěl machrovat – může přidat ještě uzeného lososa, ale není to nutný. Tohle je samo o sobě banger.

Odebírejte náš newsletter. Žádný spam, jen recepty a návody.